HTML

Párhuzamos Kronológiák / Parallel Chronologies

tárlatvezető/guide

Utolsó kommentek

tranzit is a contemporary art program supported by the Erste Bank Group

The exhibition Parallel Chronologies and the symposium The Invisible History of Exhibitions is part of the international project Art Always Has Its Consequences co-financed by the Culture 2007 program of the European Union (partners: WHW Zagreb, tranzit. hu, Muzeum Sztuki Łódź, kuda.org Novi Sad).

Párhuzamos kronológiák

2009.06.13.

For English see the following post

Párhuzamos kronológiák - A kiállítások láthatatlan története
dokumentum- és tanulmányi kiállítás

Lapok a Künstler aus Ungarn című 1980-as wilhelmshaveni kiállítás katalógusában megjelent kronológiából (1972-3), összeállította: Mauer Dóra

A tranzit. hu A kiállítások láthatatlan története címmel kiállítást és nemzetközi szimpóziumot rendez azzal a céllal, hogy hozzájáruljon az 1960-as évektől napjainkig tartó időszak kelet-európai művészeti eseményeire vonatkozó közös tudásalap és diskurzus megteremtéséhez.

A Párhuzamos kronológiák a kiállítást, mint önálló kulturális jelenséget és műfajt vizsgálja, a kelet- közép európai régió államszocializmus által meghatározott időszakában. A projekt szakítni kíván azokkal a nemzetközi kiállítás-szervezői és publikációs gyakorlatokkal, amelyek vagy figyelmen kívül hagyják vagy egzotizálják ezt a területet. Ezért a szakmai kapcsolatok, kiállítások, események és művészeti helyszínek összefüggéseit mutatjuk be, a korszakból származó műtárgyak puszta kiállítása helyett.
A kiállításon két, a neoavantgárd korszakkal foglalkozó archívum látható, Belgrádból és Újvidékről. A prelom kollektíva az SKC, a belgrádi ifjúsági kultúrház néhány jelentős eseményét dolgozta fel a 70-es évekből, míg a kuda.org média központ az újvidéki neoavantgárd legfontosabb dokumentumait gyűjtötte össze. A kiállítás harmadik része az 1960-70-es évek progresszív magyarországi eseményeit mutatja be. A magyarországi kiállítás- és eseménydokumentáció összeállítása egy olyan körkérdésre épül, melynek során különböző generációkhoz tartozó magyar művészeti szakemberektől kérdeztük meg, hogy számukra – a saját nézőpontjukból, a saját tevékenységükkel összefüggésben - melyek a korszak legmeghatározóbb eseményei. Nem volt célunk, hogy az egyéni nézőpontok szintéziséből illetve összehangolásából objektív történetet vázoljunk fel. Inkább a különbözőségek és hasonlóságok jellemző mintáit, a vakfoltokat és legendákat szeretnénk nyomon követni és feltérképezni. A kiállításon maguk a kronológiák, mint a korszak művészeti eseményeinek fontos közvetítői is kiemelt helyet kapnak. A kronológiák meghatározó szerepet játszanak abban, hogy kis, marginálisnak tűnő események a történelem részeivé váljanak és beíródjanak a kánonba. Különösen igaz ez azokra a kelet-európai eseményekre, amelyek az 1960-as 70-es években a második nyilvánosságban történtek.

Keretprojekt: A művészetnek mindig vannak következményei

Szólj hozzá!

Comments

A bejegyzés trackback címe:

https://exhibition-history.blog.hu/api/trackback/id/tr591177997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása